Madeira, Portugalia - ghid pentru 7 zile
Aveam în plan să văd Madeira de când am văzut acel video celebru cu ieșirea dintr-un pasaj, și priveliștea superbă către o stâncă. Ulterior am aflat că acea priveliște este în drumul dintre Seixtal spre Sao Vicente.
Apropo, în Madeira sunt 153 de tunele, iar cel mai lung este de vreo 3.5 km. How cool is that?!
Am făcut și o excursie, pe care o voi detalia mai jos, și am vizitat partea de nord a insulei. Am străbăut insula și cred ca mai mult timp am petrecut prin tunele. Foarte fain!!
Pădurea Fanal
Când să mergi în Madeira
Aș spune că oricând. Am fost la sfârșit de februarie, când încă este extra-sezon și a fost vreme de început de vară. Am mers cu pantaloni scurți, tricou și chiar și m-am bronzat.
Ce-i drept, au fost nori în fiecare zi, însă dispăreau repede. Am prins ploaie doar o zi, într-o după amiază, și la plecare.
Nu s-a simțit deloc că eram în extra-sezon. Erau turiști cam peste tot, am putut face ce excursii am vrut, iar restaurantele toate erau deschise.
Vremea a fost superbă, iar prețurile bune. Mai jos sunt detaliate toate costurile din această excursie.
Flori zărite peste tot pe insula Madeira
Cum ajungi în Madeira
Din România, din păcate nu sunt zboruri directe. Se poate opta cu plecare directă din Budapesta, pentru cine este din partea de vest a țării, sau cu escală, cum am procedat și noi.
Am plecat din Iași, spre Roma Ciampino, zbor de după-amiază. Deoarece zborul din Funchal a fost foarte dimineață, la 6:40, nu am cumpărat o noapte de cazare la hotel, ci am petrecut timpul în aeroport.
Plecarea spre Funchal a fost din aeroportul Roma Fiumincino. Noi am ajuns acolo seara, și aveam de gând să trecem de security și să așteptăm în sală. Însă, pentru a trece de security, trebuie să ai zbor în aceași zi, așa că am fost lăsați să trecem după 12 noaptea.
Piața centrala din Funchal
Ca mic pont, dacă vreți liniște, se poate coborî la etajul 0, spre parcare, iar acolo sunt prize de încărcat, mai liniște și câteva baruri. Asta până se poate trece de security.
După ora 12, am făcut controlul de securitate și am trecut spre porțile de îmbarcare. Deoarece era noapte, nu erau magazinele si restaurantele din aeroport deschise. Era doar un bar deschis de unde puteai cumpăra cafea, sucuri și apă, și produse de patiserie.
Nu prea sunt locuri de dormit în aeroport iar scaunele nu sunt printre cele mai comode pentru a dormi. Însă sunt prize peste tot, și am văzut unele săli de lucru, care au niște fotolii mai bune.
Plimbare prin Funchal
Cum te deplasezi în Madeira
Noi nu am închiriat mașina, nu am consideram că vrem să explorăm insula pe cont propriu.
Am luat autobuz când am mers spre hotel, de la aeroport. Acel autobuz oprește la hotelurile importante în Funchal.
Când am plecat spre casă, am luat un Bolt, până la aeroport. Am folosit Bolt destul de mult, deoarece hotelul nu era în centru, ci aveam vreo 20 de minute de mers.
Pentru a ne deplasa pe insulă, am avut parte de o excursie, care ne-a luat și ne-a lăsat la hotel.
Portul orașului Funchal
Unde te cazezi în Madeira
Noi am ales să ne cazăm în Funchal, capitala. Am dorit să putem avea ce face în fiecare zi, fără a ne închiria mașină, și deasemenea, am dorit să avem o gamă largă de restaurante din care putem alege.
Am citit că unele orășele cum ar fi Porto Moniz, Santana, Porto Da Cruz sau Canico ar fi variante bune și mai ieftine.
Am fost cazați la Enotel Magnolia, în Funchal. Acesta este un hotel de 4 stele, situat pe un deal cu o vedere superbă spre Funchal.
Vedere din cameră spre Funchal
Am ales o cameră superior, pentru două persoane.
Camera super spațioasă, cu un balcon destul de mare cu vedere la ocean și la munte. Avea un geam și spre munte, camera fiind pe colț. Puteam vedea oceanul din pat. Superb.
Vedere din cameră spre ocean
Ca și facilități, acest hotel oferă mic dejun inclus în prețul camerei. Acesta este bufet suedez, cu destul de multe opțiuni. Am zărit tot felul de brânzeturi și mezeluri locale, produse din ouă, dulciuri, multe fructe, patiserie și combinații pentru mic-dejun englezesc.
Mic dejun la hotel Enotel Magnolia
Mic dejun la hotel Enotel Magnolia
Are 2 piscine, una exterioară, foarte mare și una încălzită, în interior, deasemenea, cu vedere superbă spre munte.
Piscina exterioară a hotelului Enotel Magnolia
În fiecare seară este câte un spectacol în lobby, cu muzică live, iar programul este afișat în hotel. Au fost până și spectacle cu specific portughez.
Într-una din seri am luat și cina aici, aceasta fiind tot cu bufet suedez. Nu pot spune că recomand cina, aceasta fiind un pic sărăcăcioasă în opțiuni.
Hotelul îl super recomand, în schimb. Servicii excelente, curățenie impecabilă, iar poziția destul de bună. Iar în spatele hotelului este un parc uriaș, ca o grădină botanică, cu intrare gratuită. Voi adăuga mai jos detalii despre acesta.
Vedere din cameră spre Funchal
Unde și ce să mănânci în Madeira
Micul dejun l-am servit la hotel iar acesta este un punct forte al hotelului: micul dejun a fost cu produse locale, fresh, fructe destul de multe, însă cafea cam proastă.
În rest, am mâncat din oraș, fie direct la restaurant, fie am comandat prin Glovo.
Iată ce să mănânci în Madeira pentru a descoperi pe îndelete gastronomia locală:
- Bolo de Caco: este o turtă, ca cele făcute de bunici pe plită, care sunt unse cu unt și usturoi
- Caracatița: foarte fain gătită. Moale, fragedă, gustoasă
- Carnea de vită: o gasești sub formă de frigărui sau steak
- Espada con banana: pește sabie, un pește local, gătit cu banană-pâine, o banană care se folosește la gătit
- Picado: este o mâncărică ori de vită, ori de fructe de mare, de caracatiță care vine cu o porție uriașă de cartofi prăjiți
- Fructe locale: recomand o vizită la Mercado do Lavradores pentru a încerca tot felul de fructe cum ar fi anona, fructul pasiunii, ananas-banana, mango, pitaya
- Pastel de Nata: sunt acele prăjiturele mici, din foietaj, umplute cu cremă de vanilie. Am încercat din tot felul de părți, până și de la supermarket, și mi s-au părut la fel de gustoase în fiecare parte
Acestea sunt niște restaurante din Funchal, pe care le-am încercat și le recomand:
- Sabores de nossa Ilha
- Cafe do Teatro
- MadMarket
- Gruta Cafe-Restaurante
- Nata 7
- Canfeitaria
Picado de vită de la Gruta Cafe-Restaurante
Picado de caracatiță de la Gruta Cafe-Restaurante
Bolo de Caco de la Gruta Cafe-Restaurante
Poncha servită la restaurantul Sabores de nossa Ilha
Pastel de Nata de la Nata7
Ce se poate vizita în Madeira
Cum am menționat mai sus, noi nu am avut mașina închiriată. Am preferat să folosim Bolt pentru a ne deplasa în oraș și autobuz pentru a ajunge de la aeroport la hotel.
Însă Funchal oferă foarte multe opțiuni de a petrece timpul, plus că am avut și două excursii achiziționate de pe GetYourGuide.
Centrul orașului Funchal
Orașul Funchal
Dacă mergi în luna februarie, ai șansa să prinzi Festivalul din Madeira. Noi nu l-am mai prins însă am înțeles că este destul de spectaculos, fiind considerat un frate mai mic celui din Rio de Janeiro.
Însă, cu sau fără festival, Funchal are multe lucruri de oferit. Este un oraș cu niște peisaje de-a dreptul spectaculoase, acesta fiind întins pe un munte, și fiind la malul oceanului.
Poți începe prin a te plimba la pas prin oraș, printre străduțele înguste, prin port pentru a vedea bărci, yachturi și uneori, vase uriașe de croazieră. În port este deasemenea hotelul și muzeul lui Cristiano Ronaldo, care este considerat un zeu, pe insula. Aceasta este insula unde Cristiano s-a născut.
Statuie Cristiano Ronaldo din port Funchal
Pentru o priveliște deasupra orașului și a oceanului, poți urca cu telecabina pe Monte. Aceasta se ia din centru, vei vedea peste tot semne care indică pe unde trebuie să ajungi.
Orașul Funchal
Parcurile din Funchal
Efectiv, m-au uimit.
În prima plimbare de după ce am ajuns, am ieșit în parcul din spatele hotelului, care de fapt este o grădină cu intrare gratuită, numit Quinta Magnólia. La intrare sunt mai multe terenuri de tenis iar apoi te poți pierde prin grădină și poți începe să admiri plantele, papagalii și șopârlele. Această grădină are o suprafață de 35,000 m² și este aranjată impecabil.
Parcul Quinta Magnólia
Parcul Quinta Magnólia
Un alt parc care mi-a plăcut foarte mult este Santa Catarina. Acesta este în centrul orașului, cu vedere la port și la ocean.
Este un parc cu o suprafață de 36,000 m², cu fântâni arteziene, o grămadă de flori și copaci colorați și cu una dintre cele mai frumoase priveliște de pe insulă.
Parcul Santa Catarina
Parcul Santa Catarina
Încă un parc care mi-a plăcut și merită menționat este Jardim Municipal do Funchal. Acesta este un parc mai mic, tot cu fântâni arteziene, tot cu flori și copaci foarte colorați, tot superb, unde am zărit și un amfiteatru, unde probabil se organizeaza spectacole, în sezon.
Parcul Jardim Municipal do Funchal
Parcul Santa Catarina
Grădina Botanică Tropicală Monte Palace
Pentru a ajunge acolo, am urcat cu telecabina, și am optat pentru bilet dus-întors, fiind mai ieftin așa.
Această grădină are 70,000 m², și 100,000 de plante din toate colțurile lumii.
Din ce am observat, este împărțită în două, o parte orientală și o parte inspirată din istoria Portugaliei și a Madeirei.
Grădina orientală este inspirată de stilul de grădinărit japonez și chinezesc. În aceste grădini orientale veți găsi o mulțime de iazuri mici, un lac cu pești Koi, pagode și statui și decorațiuni budiste.
Grădina orientală din Grădina Botanică Tropicală Monte Palace
Grădina orientală din Grădina Botanică Tropicală Monte Palace
Cealaltă parte a grădinii este ca o mică levadă, iar plimbându-te ajungi la o parte cu hortensii, orhidee, căsuțe ca cele din Santana și la capătul grădinii, la priveliștea spre ocean.
Grădina Botanică Tropicală Monte Palace
Căsuță tradiționala în Grădina Botanică Tropicală Monte Palace
Partea de nord a insulei
Cum am menționat mai sus, am avut achiziționată o excursie de pe GetYourGuide, care a cuprins toată partea de nord a insulei.
Am fost preluați dimineața de la hotel, într-un jeep de 7 persoane, iar comunicarea s-a făcut exclusiv în limba engleză.
Am început cu o vizită la Cabo Girao, pentru a vedea skywalk-ul de sticlă de deasupra oceanului. Acesta este situal la o înălțime de 580 de metri deasupra apei, și oferă o priveliște superbă asupra coastei Madeirei, Funchalului si asupra orașului Camara de Lobos.
Vedere de la Cabo Girao
Apoi am pornit spre Serra de Agua, partea muntoasă a insulei, unde am mers off-road pentru a vedea podgoriile insulei. Un fapt interesant despre aceste podgorii este faptul că, deoarece oamenii nu prea își permit să piardă atăt spațiu pentru a cultiva viță de vie, aceasta este întinsă orizontal, iar sub ea, oamenii cultiva alte legume, de cele mai multe ori, varză.
Peste tot pe insulă sunt banane. Localnicii numesc această insula ca si insula bananelor deoarece sunt oriunde, în toate formele și toate combinațiile.
După ce trecem de partea muntoasă a insulei, ne-am îndreptat spre Sao Vicente, pentru a merge spre viewpointul de la Veu da Noiva și pentru a vizita plaja Seixal, cea mai populară plajă de pe insulă.
Vedere de la Veu da Noiva
Vedere de la plaja Seixal
Foarte faine priveliștele aici, iar ghidul face o oprire destul de mare pentru a te putea plimba și a face multe poze. Nisipul este vulcanic, negru și fin, iar priveliștea este minunată, asupra întregii coaste.
O oprire mai mare se face apoi în Porto Moniz, de aproximativ 2 ore, timp în care ai timp să înoți în piscinele naturale de aici, să iei prânzul sau să te plimbi prin stațune. Am văzut niște valuri fabuloase aici.
Piscinele naturale din Porto Moniz
Se continuă cu o vizită de jumătate de oră la pădurea Fanal, o pădure seculară de dafini. Aceasta este de-a dreptul mistică daca prinzi si ceața, care se formează de multe ori, datorită curenților dintre munte și ocean.
Excursia se încheie cu o vizită la Ponta do Sol, cea mai însorită stațiune a insulei, pentru a admira asfințitul.
Dafini în Pădurea Fanal
Excursie observare delfini și balene
Anul trecut cînd am fost în Tenerife, mi-am dorit să văd balene, și le-am și văzut la Loro Parque.
Anul acesta am zis că mi-ar plăcea să le și văd în habitat natural, așa că prima activitate pe care am rezervat-o a fost aceasta.
Noroc prea mare nu am avut, nu am văzut balene, însă am văzut delfini, destul de mulți, care săreau și înotau destul de aproape de barcă.
Această excursie a fost achiziționată tot pe GetYourGuide, și este sub denumirea Funchal:Dolphin and Whale Watching Sunset Sailing Tour, deoarece s-a desfășurat în a doua parte a zilei, la asfințit.
Am mers prima dată în căutare de balene și delfini, apoi s-a navigat până la Cabo Girao pentru a vedea asfințitul, care apropo, este superb pe mare, și apoi am mers înapoi în port.
Asfințit văzut din barcă
Buget pentru o săptămână în Madeira
Zboruri
Am inclus aici atât zborurile din Iași spre Roma cât si Roma-Funchal. Am zburat spre Roma cu compania Wizz Air, și am avut inclus și Wizz Discount, iar spre Funchal am zburat tot cu aceași companie.
Zborurile nu au inclus și bagaj. De obicei nu achiziționez si bagaj extra, ne descurcăm doar cu rucsacul inclus în preț.
- Iași-Roma-Iași: 792 lei
- Roma-Funchal: 765 lei
Cazare
Am stat la un hotel de 4 stele, în Funchal, unde am avut inclus și micul dejun. Pentru 7 nopți, cameră superioară, cu priveliște la ocean, a ajuns 4981 lei.
Mâncare
Costul total al mâncării a fost aproximativ de 1500 lei, asta incluzând și mici gustări, mesele principale și băuturi pe care le-am mai servit. În plus, voi adauga si cei 300 de lei cheltuiți la Mercado do Lavradores, pe fructele achiziționate acolo.
Activități
Noi am preferat să achiziționăm două excursii, și în rest să profiăm de facilitățile hotelului și de plimbări prin Funchal. Acestea sunt prețurile pe care noi le-am platit în februrie 2024.
- Urcare + Coborâre Telecabină de Monte: 180 lei/2 persoane
- Intrare Grădina Tropicală Monte Palace: 150 lei/2 persoane
- Excursie Nord: 350 lei/2 persoane
- Excursie Observare Balene: 225 lei/2 persoane
Alte cheltuieli
Pentru transfer aeroport spre Funchal am folosit autobuzul și am plătit în jur de 30 lei. Pentru a ajunge de la hotel la aeroport, am luat un Bolt și am plătit în jur de 170 de lei.
Am folosit Bolt pentru a ajunge din oraș până la hotel, iar un drum ajungea în jur de 35 de lei. Am folosit Bolt de 5 ori, deci un total de 175 de lei.
Primăria din Funchal
Total
Pentru cele 7 zile petrecute pe insulă am ajuns la un cost total aproximativ de 9650 lei.
La acest cost voi adăuga și costul transportului în Roma care a cuprins transfer Roma Ciampino-Gara Termini, de 30 de lei/persoană, și transportul Gara Termini-Roma Fiumincino de 70 de lei/persoană.
Asta este un cost, în plus, de 200 lei.
Păreri Madeira
Această insulă te lasă cu gura căscată fix de când ajungi la aeroport. Sunt niste peisaje superbe, toata insula fiindf oarte muntoasă, verde și colorată.
În materie de servicii și mâncare, mi-a plăcut mult mai mult Tenerife, deoarece se simțea ca și cum a fost un pic mai modern totul. Voi reveni cu un articol separat pentru a face o comparație între cele două.
Per total, vacanța aici mi-a plăcut tare mult, datorită hotelului și peisajelor m-am relaxat foarte tare, și clar recomand această insulă oricui.
Vedere spre ocean din Grădina Botanică Tropicală Monte Palace