Antalya, Turcia - ghid pentru 7 zile All Inclusive
O dată pe an, ne place să ne răsfățăm într-o locație All Inclusive, pentru a nu planifica mai nimic, decât la ce hotel mergem.
Am ajuns în majoritatea tărilor care sunt cunoscute pentru serviciile All Inclusive iar de 2 ani am optat pentru Turcia, deoarece, din punctul nostru de vedere, sunt cei mai buni.
Când să mergi în Antalya
Noi alegem să mergem în Turcia la All Inclusive fix la început de sezon, mai exact, la început de iunie. Primele zboruri charter încep în jur de 10 iunie.
Am observat o diferentă față de plin sezon deoarece personalul este odihnit în acea perioadă, copiii încă sunt în timpul școlii, iar resortul încă nu este la capacitate maximă.
În acea perioadă în Turcia este foarte cald, peste 30 de grade. În schimb, apa mării nu este neapărat cea mai caldă, însă temperatura este plăcută.
O altă perioadă pe care eu o recomand este în septembrie. Este pe sfârșit de sezon, prețurile sunt mai mici și apa mării este perfectă.
Vedere seara de pe ponton, de la resortul Botanik Platinum
Cum ajungi în Antalya
În perioada verii, agențiile de turism oferă zboruri charter spre zona Antalya. Există un singur aeroport în zonă, în orașul Antalya.
Există zboruri charter din diverse zone ale țării, inclusiv din Iași. Acest zbor durează în jur de o oră și jumătate, și de obicei plecările sunt în jurul amiezii.
Cel mai des, plecările înapoi spre casă sunt de dimineață, se pleacă din Antalya în jur de ora 10. Acest lucru poate deveni un inconvenient pentru cei care au cazările mai departe de aeroport.
Cum te deplasezi în Antalya folosind mijloacele de transport în comun
Dacă se cumpără sejurul de la o agenție de turism, așa cum optăm noi de fiecare dată, imediat ce cobori din avion, te preia o persoană de contact de la acea agenție de turism.
Transferul către hotel se face cu un autocar, de către agenție, acesta lăsându-te fix în fața hotelului.
Dacă vreți să explorați zona pe cont propriu, sunt taxiuri care vă pot duce în locațiile alese, și de asemenea, majoritatea resorturilor oferă autobuze gratuite care vă pot duce în diverse zone din Antalya. Programul este afișat la recepție.
Am înțeles că taximetriștii din zonă sunt scammeri, așa că ar fi de preferat să comandați taxiul cu ajutorul celor de la recepție.
De asemenea, pentru a explora zona, agenția de turism vă va prezenta excursii pe care le au ei în program, contra cost.
Puteți de asemenea căuta pe internet agenții locale de turism, care oferă aceste excursii la un preț mai mic.
Curtea interioară a resortului Botanik Platinum
Unde te cazezi în Antalya
Zona Antalya este pe o coastă foarte lungă, la malul mării Mediterane. În funcție de orașul și zona pe care o alegeți, veți întâlni o plajă diferită.
Trebuie să fiți atenți la tipul de plajă care se află în zonă. În partea stângă a orașului Antalya se află zona Kemer. Această zonă este una mai muntoasă și cu plajă numai cu pietre. Pozele care sunt afișate în această zonă sunt foarte faine, însă nu am fost în zona eu sau cunoscuți pentru a putea oferi mai multe detalii.
În partea dreaptă a orașului Antalya se află zona Alanya. Veți întâlni în această zonă următoarele orașe mari (în această ordine): Lara, Belek, Side, Alanya.
Cum vă îndepărtați de orașul Antalya, cum prețurile la resort sunt mai mici. În funcție de orașul ales, plaja este cu nisip fin sau cu pietre.
Zona Side și Belek au plajă cu nisip fin, de asta această zonă este un pic mai scumpă.
Zona Alanya, în mare parte, are plajă cu pietre, iar în apă sunt bolovani. Însă poți opta pentru papuci pentru apă, pentru a nu fi neplăcută senzația.
Un resort la care am fost cazată și îl recomand cu mare drag este Delphin Botanik Platinum, care face parte din lanțul de hoteluri Delphin.
Acest resort nu are nimic de reproșat, în afară de plaja cu pietre, care pe mine nu m-a deranjat. Acesta oferă servicii premium oaspeților, camere mari, luminoase, moderne, facilități premium, la un cost chiar decent,
Curtea este foarte întinsă și plină de vegetație, de ai sentimentul că mergi printr-o grădină botanică, probabil de aici și numele.
Cafea la barul de la recepția hotelului
Plaja cu pietre în zona Alanya
Resortul are 5 piscine și oferă mai multe tipuri de restaurante, dintre care unul cu bufet suedez, cât și baruri in cadrul resortului.
Show-urile de animație sunt foarte bune. În fiecare seara este câte un spectacol la amfiteatrul din cadrul resortului, fie circ sau acrobații.
După acest spectacol, vine aproape în fiecare seară câte o trupă de cover-uri, care cântă live.
Formatia Live care concerta în amfiteatrul resortului
Cocktail la piscină Relax a hotelului
Alte recomandări de resorturi, pe care le-am adunat de la cunoscuți:
- Sherwood Exclusive Lara
- Crystal Family Resort & Spa din zona Belek
- Adora Resort Hotel din zona Belek
- Paloma Foresta din zona Kemer
Niște recomandări de agenții de unde se pot achiziționa pachetele, pe care tot le-am folosit de-a lungul timpului sunt: Eximtur, Dertour, Yustrans, Prisma Tour, Jeka Turism, Karpaten. Pachetele se pot achiziționa atât online, cât și din agenție.
Eu prefer tot timpul să comunic online, și deasemenea, plata tot online o fac.
Unde și ce să mănânci în Antalya
La restaurantele din resort. Dacă alegeți un resort mare, pe lângă restaurantul de tip bufet suedez, veți avea posibilitate să mergeți și la un restaurant A la Carte din resort, gratuit.
O singură mențiune aici ar fi că trebuie făcută rezervare, și vă sfătuiesc să faceți rezervare încă din primele zile în care ajungeți. Locurile se dau repede.
În resorturile din Turcia se servesc preparate locale, care sunt destul de condimentate. Printre ele se numără:
- Adana Kebap: carnea este marinată cu ardei iute uscat roși și verde, și cu ardei roși proaspeți, montată pe frigărui, friptă la grătar la foc de cărbuni
- Gözleme: asemănător cu o clătită, este practic o plăcintă din aluat, umplută cu diverse amestecuri
- Baklava: prăjitură din straturi de foietaj umplute cu nuci tocate și unite cu sirop sau miere
- Güllaç: o budincă de lapte, făcută cu apă de trandafiri, foi de plăcintă güllaç, la care se adaugă rodie și fistic
La restaurantele resorturilor se găsește deasemenea o gamă largă de preparate europene, bufet kid-friendly, bufet cu pește cât și cu fructe.
Pe lângă aceste preparate, se mai găsesc tot felul de snack-uri (burgeri, hot dog, waffles, clătite), la barurile din hotel. Trebuie doar să urmăriți programul la care acestea sunt servite.
Gözleme pregătite în curtea resortului
Bar cu prăjituri de la bufetul All Inclusive
Cina de la bufetul suedez All Inclusive
Ce se poate vizita în Antalya
În timpul sejurului, nu prea ieșim din resort. De obicei, amplasamentul resorturilor sunt în afara orașelor mari și nu preaa avem ce vizita în jur.
Voi lăsa aici o parte din excursiile populare, pe care le-au încercat părinții mei. Achiziția acestor excursii a fost cu agenția cu care ei au mers.
- Pirate Boat Trip
- Plimbare în orașul Antalya
- Se poate vizita Antalya Bazaar care am înțeles că este destul de mare
- Canionul Verde
- O altă recomandare pe care o aveam pe listă: Quad Biking in Antalya Forests & Taurus Mountains.
O agenție de turism locală, însă înființată de niște romani, cu care puteți face aceste excursii: Buna Turcia. Am citit multe păreri bune despre ei, în forumuri de călătorie.
Curtea interioară a resortului Botanik Platinum
Mini clubul resortului Botanik Platinum
Buget pentru o vacanță în Antalya
Se plătește tot sejurul care include: zborul charter, transfer la hotel și regimul All Inclusive. În funcție de zona și resortul ales, prețul variază destul de mult.
Pentru resortul Botanik Platinum, început de iunie, prețul ajunge în jur de 2300 EURO pentru sejur de 2 persoane.
Păreri Antalya
Pentru o vacanță unde preferați relaxare totală, Turcia este o destinație perfectă. Oferă servicii de top, mâncarea este foarte delicioasă și cu foarte multe opțiuni, pentru toate gusturile.
Vedere spre terasa restaurantului All Inclusive