Cluj Napoca, România - ghid pentru 7 zile
ghidimpresiiorascitybreakrecomandari

Cluj Napoca, România - ghid pentru 7 zile


Anul acesta am petrecut 2 săptămâni surprinzător de plăcute în Cluj Napoca. Deși mă așteptam ca acest oraș să fie un pui de București, foarte aglomerat, mereu în grabă și plin de clădiri comuniste, uite că am fost surprinsă de calmitatea oamenilor, și de acel aer modern pe care îl dă orașul.

Este adevărat că una dintre săptămâni a fost săptămâna Untold, perioada în care Clujul și țara este asaltată de turiști veniți pentru festival.

Atât pot spune: Cluj Napoca, ai respectul meu pentru faptul că m-am simțit ca la un festival dinafară.

Biserica Sfântul Mihail Biserica Sfântul Mihail

Când să mergi în Cluj Napoca

Cred că fiecare anotimp oferă ceva plăcut acestui oraș. Fiind în România, vremea este aproximativ la fel ca în orașul din care citești acest articol, deci e mai mult în funcție de preferințele tale.

Strada Matei Corvin Strada Matei Corvin

Dacă ar fi să aleg eu un anotimp, deși eu am mers vara, în mod ironic, nu aș recomanda această perioadă.

Sunt foarte multe evenimente și festivaluri vara, orașul este plin de turiști, iar asta înseamnă aglomerație și prețuri mai mari. Să nu mai spun de căldură...

Parcul Central Parcul Central

Cum ajungi în Cluj Napoca

Acest drum l-am făcut cu mașina personală. O singură dată am optat pentru avion, când BlueAir încă exista și opera pe ruta Iași-Cluj Napoca.

În rest, am folosit mașina pentru a ajunge în Cluj, parcurgând un drum de aproximativ 6-7 ore.

Sunt 3 opțiuni de drum din Iași pe care le poți alege, și poți face din această alegere chiar un roadtrip fain.

Piața Unirii Piața Unirii

Prima opțiune, și cred că cea mai interesantă este drumul prin Cheile Bicazului. Pornește din Iași, treci prin Piatra Neamț, și de acolo ia-o spre Bicaz. Drumul prin chei este foarte fain dar și destul de greu, fiind foarte îngust și plin de turiști și serpentine.

Cea de-a doua opțiune și cea mai rapidă este prin Ceahlău. Din Iași ia-o prin Târgu-Neamț și oprește un pic să vizitezi orașul. Treci pe la casa Ion Creangă și urcă la Cetatea Neamțului, dacă ai timp. Mergi mai departe prin Ceahlău, Borsec și Toplița și admiră zona secuiască.

Cea de-a treia opțiune, și din punctul meu de vedere cea mai ușoară este cea prin Vatra Dornei. Aceasta este cu vreo jumătate de oră mai lentă însă mult mai lejeră, călătorind mai mult prin sate și câmp, nu prin serpentine.

Pornește din Iași, ia-o spre Pașcani iar de acolo mergi spre Câmpulung Moldovenesc. Parcurge apoi toată zona Bucovinei, treci în Bistrița și ai ajuns la Cluj.

Cele 3 rute pentru a ajunge în Cluj Napoca Cele 3 rute pentru a ajunge în Cluj Napoca

Unde te cazezi în Cluj Napoca?

Din ce am observat, centrul Clujului se împarte în două zone mari, zona centru propriu zisă, și zona Iulius Town, acolo unde sunt UBC-urilor, zona corporațiilor.

Deoarece am vrut să iau pulsul din ambele zone, am ales două cazări diferite.

În săptămâna în care am lucrat remote, am ales să stau în zona Iulius Town, iar în săptămâna Untold, în mod normal, am ales o cazare aproape de centru, pentru a mă putea deplasa mai rapid.

Cocktail la Local District of Toast Cocktail la Local District of Toast

Premier Viva Suite - Amazing views

Acest apartament chiar livrează ce promite în titlu. Pot spune că fiecare dimineată am pretrecut-o pe balcon, și fiecare apus în care nu eram în oraș.

Vederea de la etajul 10 este absolut minunată.

Vedere de la Premier Viva Suite - Amazing views Vedere de la Premier Viva Suite - Amazing views

Balconul este super mare, așa că poți vedea mai multe zone ale orașului, tot felul de nuanțe ale cerului și o grămadă de avioane care zboară pe cer.

Totodată, acest apartament intră ușor în categoria premium. Camerele destul de mari și foarte fain amenajate, foarte curat, mobilă de calitate și TV mare. Până șicanapeaua din living este extensibilă și poate fi folosită pentru a dormi.

Bucătăria este utilată complet, cu mașină de cafea Nesspreso, spumator de cafea, un detaliu foarte drăguț, iar în baie poți găsi tot ce îți dorești pentru șederea ta aici.

Am avut și parcarea gratuită, iar distanța până în Iulius Mall este de efectiv 3 minute.

Grădina Iulius Town Grădina Iulius Town

Zen Central Apartaments

Acesta este un aparthotel la 15 minute de mers pe jos de centrul orașului. L-am ales pe acesta deparece este la 15 minute de mers pe jos și de Untold.

Însă odată ajunși acolo, mi s-a părut un apartament foarte reușit. Este mobilat foarte modern, patul este extrem de confortabil.

Oferă parcare gratuită la subsol, ceea ce este un mare plus pentru Cluj Napoca.

Bucătăria este complet utilată, iar curățenia este impecabilă. Dacă anunți că dorești room-service, se poate rezolva acest lucru foarte ușor.

Plimbare pe malul Someșului Plimbare pe malul Someșului

Unde și ce să mănânci în Cluj Napoca

Cluj Napoca fiind un oraș atât de modern pot spune că am găsit aici tot felul de preparte interesante. Am mâncat și modern, dar și tradiționat, am mâncat niște gelato minunate dar și niște prăjituri absolut demențiale.

Prăjitură cu fistic de la Acadeea Prăjitură cu fistic de la Acadeea

Pentru a începe diminețile din această excursie într-un mod foarte boem, îți recomand aceste localuri unde vei mânca cel mai delicios brunch. Acestea sunt adăugate în mod aleatoriu, fiecare a avut preparate care mi s-au părut foarte delicioase.

  • Madrugada poți încerca un English Breakfast făcut ca la carte, sau ouă poșate cu sparanghel
  • UOU Royale & Fume, ouă Benedict în traducere. Ceapa murată este delicioasă.
  • District of Toast aici vei găsi cele mai pufoase omlete pe cea mai faină focaccia
  • Eggcetera pentru Huevos Rojos. Absolut geniale!

Mic dejun la local UOU Mic dejun la local UOU

În același timp, am observat foarte multe preparate cu influență sârbească, ungurească sau ale zonei de vest, pe care în zona Moldovei nu le văd prea des.

  • Varză à la Cluj Un fel de mâncare emblematic pentru această zonă, varza à la Cluj este similară cu sarmalele, dar ingredientele, varza, carnea și orezul, sunt așezate în straturi, nu rulate
  • Ciorba de burtă Este o ciorbă cremoasă, făcută din burtă de vită, cu un gust bogat datorat smântânii și oțetului, servită de obicei cu ardei iute și pâine
  • Gulaș Gulașul unguresc, fiind un fel de mâncare consistent, format din bucăți de carne de vită sau porc gătite împreună cu ceapă, ardei și condimente, într-un sos bogat de roșii
  • Balmoș Similar cu mămăliga, dar mult mai bogat. Este preparat din brânză de oaie, smântână și unt, fiind un fel de mâncare specific zonelor montane din Ardeal

Interiorul Meron Horia Interiorul Meron Horia

Acestea sunt restaurante populare, încercate de mine:

  • Panemar, pentru produse de brutărie
  • Pentru ceva dulce și gelato: Acadeea, Iris Delice-Atelier, Un dulce bakery & Gelato, Finesse Gelato, Vice Cream Cluj, Nadiniere
  • Pentru o cafea bună: Meron, Meron Horia, în special, Ruya, Yume coffee Roasters, Oliv, Prive Cafe, Samsara
  • Pentru o cocktailuri bune: The Soviet, Hemingway Cocktail Bar, Samsara
  • Restaurant Bujole
  • Restaurant Fabrica de Bere
  • MEATinc. Cluj-Napoca
  • Perfetto Cucina Italiana
  • London Brothers Cluj, au niște Bao Buns foarte gustoase
  • Zama, mâncare tradițională extraordinară
  • GARLIC - bites&tales
  • Bodega del Taco

Croissant de la Panemar Croissant de la Panemar

Ce se poate vizita în Cluj Napoca

Clujul este plin de locuri foarte interesante de văzut, de plimbat, de servit un cocktail sau de relaxat.

Camera cu meduze din Cafeneaua Samsara Camera cu meduze din Cafeneaua Samsara

Centrul orașului

Începe plimbarea din Piața Unirii, acolo unde se află Biserica Sfântul Mihail, un impresionant exemplu de arhitectură gotică. De asemenea, în piață se află Statuia lui Matei Corvin, un simbol al orașului.

Petrece timp pentru a explora străduțele alăturalnice și mergi și vezi și universitatea simbol a României, Universitatea Babeș-Bolyai.

Îți recomand să mergi pe Strada Matei Corvin noaptea, pentru a vedea luminițele, apoi mergi în Piața Muzeului, unde vei găsi Casa Matia, locul de naștere al regelui Matia Corvin.

Mergi și la Casa Numa, dacă tot ești în apropiere, pentru a vedea statuile.

Casa Numa Casa Numa

La 20 de minute de centru este Parcul Central Simion Bărnuțiu, un parc uriaș unde vei putea vedea lumea relaxându-se, făcând sport sau diverse activități.

În parc se află și Casino-ul din Cluj, o clădire în stil baroc care găzduiește expoziții și evenimente culturale, fix pe malul Lacului Chios.

Foarte aproape este Podul Elisabeta, numit și Podul iubirii, datorită lacătelor agățate pe pod care simbolizează legătura strânsă dintre parteneri.

Podul Elisabeta Podul Elisabeta

Grădina Iulius Town

Este una dintre cele mai moderne și impresionante zone verzi din oraș, parte a complexului Iulius Town.

Aleea de promenadă este punctul central, iar în jurul ei sunt amplasate bănci și locuri unde poți savura o cafea sau ceva de mâncare de la tonetele din jur.

Cel mai fain lucru este lacul din grădină. În jurul lui de poți plimba deoarece este amenajată promenada.

Grădina este conectată direct cu Iulius Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Cluj-Napoca. Îți recomand să cumperi o cafea de la Meron și ceva dulce de la Lemnul Verde înainte de a coborî în grădină.

Lacul din Grădina Iulius Town Lacul din Grădina Iulius Town

Grădina Botanică

Una dintre cele mai mari și mai frumoase grădini botanice din România.

Poți găsi sere exotice, grădini japoneze, rosarii și o colecție impresionantă de specii de plante.

Este așa întinsă ca există și un râu care traversează grădina, unde se află și o mică cascadă.

Sera din Grădina Botanică Sera din Grădina Botanică

Cetățuia

Cetățuia este amplasată pe un deal, cunoscut sub numele de Dealul Cetățuia, situat pe malul stâng al râului Someș, la nord de centrul orașului.

Locația ridicată face ca acest loc să fie perfect pentru a oferi o vedere panoramică impresionantă asupra orașului și a împrejurimilor.

Cetățuia este accesibilă prin mai multe căi, însă cea mai populară cale de acces este o serie de trepte care pornesc din Strada Emil Racoviță, aproape de malul Someșului.

Urcarea este destul de ușoară și durează aproximativ 10-15 minute.

_Cetățuia Cetățuia

Steampunk Transylvania

Este o atracție inedită, dedicată unui gen artistic și cultural special steampunk-ul.

Acesta combină elemente ale revoluției industriale din secolul XIX cu o estetică futuristă, adesea alimentată de fantezie, science fiction și o nostalgie pentru tehnologia anilor trecuți.

IT IT

Una dintre caracteristicile acestui muzeu este interactivitatea. Vizitatorii au posibilitatea de a interacționa cu unele dintre exponate, iar ghidurile oferă explicații detaliate despre fiecare piesă.

Unele instalații mecanice pot fi puse în mișcare, aducând la viață ideea de inginerie complexă.

Un pont: te poți îmbarca în mașina timpului!!

Exponat în muzeul Steampunk Transylvania Exponat în muzeul Steampunk Transylvania

Buget pentru o săptămână în Cluj Napoca

Deoarece am stat în Cluj Napoca pe timp de vară, prețurile sunt un pic mai mari decât de obicei, fiindca, chiar dacă nu vrei, tot prinzi vreun festival pe acolo.

Voi detalia săptămâna în care nu era festivalul Untold, cea în care prețul cazării a fost mai apropiată de normal.

Terasa cafenelei Samsara Terasa cafenelei Samsara

Drum

Așa cum am menționat mai sus, am folosit mașina personală pentru acest drum.

Estimativ, prețul pentru carburant a fost de 500 de lei, pentru un drum dus-întors.

Cazare

Noi optăm pentru un apartament, pentru a avea mai multe camere libere pentru a lucra separat din fiecare cameră. și pentru a avea mai multă libertate.

Cazarea achiziționată de pe AirBnb, Premier Viva Suite - Amazing views, pentru o săptămână, ajunge în jur de 2300 lei.

Intrarea în Grădina Botanică Intrarea în Grădina Botanică

Mâncare

Mâncarea este o tentă mai scumpă în Cluj Napoca decât în Iași.

Spre exemplu, pe un mic dejun în oraș am lăsat în jur de 150 lei amândoi.

Pe o masă principală tot cam atât, deși am și comandat. Poți ieși mai ieftin dacă mănânci în food court, iar mâncarea este delicioasă.

Pentru o săptămână în Cluj Napoca am cheltuit aproximativ 1500 de lei.

English breakfast la local Madrugada English breakfast la local Madrugada

Activități

Ca și activități am ales să vizităm doar muzeul Steampunk Transylvania iar taxa de intrare a fost 45 de lei.

Pentru două persoane am lăsat 90 de lei.

Exponat în muzeul Steampunk Transylvania Exponat în muzeul Steampunk Transylvania

Total

Pentru a petrece o săptămână în Cluj Napoca, și să te și răsfeți, te poți aștepta la un buget total de 4500 de lei.

Păreri Cluj Napoca

Clujul este centrul IT în România iar acest lucru se vede și se simte!

Acest oraș îmi inspiră un aer tineresc, modern și.... scump. Mi se pare foarte bine pus la punct, foarte curat și cu multe posibilități de a petrece timpul.

Bulevardul 21 Decembrie 1989 Bulevardul 21 Decembrie 1989


Alte destinații ce te-ar putea interesa