Londra, Regatul Unit - ghid pentru 3 zile
Londra este orașul meu de suflet. Punct.
Chiar dacă am fost de 3 ori până acum, de fiecare data parcă este prima dată. Nu pot spune că am parcurs prea multe obiective sau zone din acest oraș, iar din această cauză, de fiecare dată îmi propun să vizitez locuri noi.
De fiecare dată când sunt întrebată ce îmi place așa mult la acest oraș, răspunsul meu preferat este mă încântă faptul că, în orice colț al Londrei ai ajunge, în fața ta vei vedea acest peisaj: O clădire veche, foarte fain restaurată, și una dintre clădirile de tip zgârie-nori iconice.
Bank of England
Când să mergi în Londra
Așa cum știe toată lumea, vremea în Anglia este una dintre cele mai capricioase. Acest lucru se datorează faptului că întreaga țară este de fapt o insulă aflată între Oceanul Atlantic și Europa Continentala, iar aceasta este afectată de o masă de curenți de aer.
Deoarece mie îmi place foarte mult să mă plimb pe jos, recomandarea mea de perioadă de vizitat Londra este primăvara sau toamna. Vremea este plăcută, și nu chiar asa de impredictibilă.
Iarna este destul de frig și ploios, ceea ce va face plimbarea destul de dificilă. Însă, Londra are destul de mult locuri de vizitat în interior, o mulțime de muzee despre care voi detalia mai jos.
Un vis de al meu este acela de a vizita Londra în perioada Crăciunului. Mi se pare că arată fix ca într-un film de Crăciun de pe Hallmark. Poate anul acesta voi avea ocazia să îmi indeplinesc visul, cine știe..
Pentru Londra trebuie neapărat pașaport valid. Nu trebuie viză la intrare în țară.
Buckingham Palace
Cum ajungi în Londra
Londra are 6 aeroporturi însă zborurile din România sunt operate pe 4 dintre ele. Recomand să cauți zboruri ieftine cu WizzAir sau Ryanair, care zboară pe Luton, Stansted sau Gatwick.
Pentru zboruri non low-cost, Tarom sau British Airways zboară pe aeroportul Heathrow.
Catedrala St Paul
Cum te deplasezi în Londra folosind mijloacele de transport în comun
Deplasarea de la aeroport în centrul orașului este foarte ușor de realizat.
Aeroportul Heathrow
Există un tren express care merge direct de la aeroport până la London Paddington, numit Heathrow Express. De acolo te poți deplasa foarte ușor cu metroul, denumit și tube.
Acesta este singurul aeroport care este conectat direct la metrou. Dacă vrei să ajungi la o altă stație, poți folosi linia de metrou.
Deasemenea există și un autobuz express care oprește în diverse locații din Londra.
Aeroportul Stansted
Pentru a ajunge de pe Stanstead în Londra, poți apela la shuttle bus sau, mai rapid, la trenul express care face legătura cu Liverpool Street și Tottenham Hale.
Big Ben
Aeroportul Luton
Din Luton poți lua shuttle bus care merge până la Victoria Station. Acesta face diverse opriri pe drum.
Însă preferatul meu este trenul. Aproape de ieșirea din aeroport este o casă de bilete de unde poți achiziționa bilet pentru tren, iar acesta include si transferul spre stația de tren. Acest transfer este un fel de mini metrou denumit dart.
Londra fiind un oraș foarte mare, acesta oferă foarte multe modalități de transport, pe care le-am detaliat aici.
Zonă din City of London
Unde te cazezi în Londra
Ca orice alte metropole ale lumii, Londra este un oraș destul de scump, însă poți găsi cazări la preț foarte bun, chiar aproape de centru. Sau cazări în zone foarte interesante, ca cele pe care ți le voi recomanda mai jos, cu acces foarte facil spre centru.
Un lucru cu care trebuie să te obișnuiești este faptul că încăperile în Londra sunt destul de mici și înghesuite. Însă sunt destul moderne și fancy.
Zona Victoria Station
The Gate London City
Acest hotel este de fapt un apartHotel, iar acesta oferă, în funcție de buget, o diversitate de apartamente.
Eu personal am stat într-un apartament din categoria basic, însă am văzut că în ofertă sunt și apartamente cu vedere. Iar vederea din acest cartier este wow.
Acest hotel este la 10 minute de mers pe jos de centrul business al Londrei, The City Of London, Liverpool Street acolo unde se află skyscrappers, Gherkin, the Walkie-Talkie, the Cheesegrater.
Ca și facilități ale camerei, acesta oferă tv în fiecare cameră, climatizare centralizată, produse de îngrijire de la Le Labo, foarte faine, aparat Nesspresso și capsule, apă plată și minerală gratuită.
Deasemenea, acest hotel este foarte aproape de Turnul Londrei, Tower Bridge și London Bridge, la o distanță de 20 de minute de mers pe jos.
Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că nu am știut din prima să folosesc climatizarea iar în primele seri mi-a fost cam frig.
Gurile de metrou sunt foarte aproape, și este linie directă cu centrul, spre Buckingham Palace sau Big Ben.
Micul dejun este minunat aici, o gramadă de produse de bună calitate.
Camera The Gate London City
CitizenM London Victoria Station
Spre deosebire de hotelul de mai sus, care oferă camere foarte spațioase, acest hotel oferă camere foarte mici, însă foarte moderne și smart.
Acest hotel oferă strictul necesar, pentru o cameră de hotel, însă ce mi-a plăcut foarte mult aici este integrarea de smart-home. Poți controla tot din cameră dintr-o tabletă pe care ei ți-o pun la dispoziție. Până și check-inul îl faci contactless.
Un alt punct fain pentru acest hotel este vederea. Paturile sunt lipite de geam iar dacă nimerești la un etaj mai înalt, poți admira clădirile înalte din jur.
Micul dejun mi s-a părut absolut minunat! Foarte multe produse din gama premium, somon, avocado, produse de brutărie. Și cel mai fain lucru era că puteai să îți alcătuiești un mic dejun englezesc autentic.
Cel mai fain lucru este că acest hotel este la 20 de minute de mers pe jos de Westminster Abby.
Camera CitizenM London Victoria Station
Unde și ce să mănânci în Londra
Nici nu cred că pot sumariza în câteva rânduri în câte locuri faine poți mânca în Londra.
Fiind o metropolă atât de multi-culturală, aici poți găsi orice, de la mâncare cu specific, care poate fi foarte gustoasă dacă o mănânci unde trebuie, până la mâncare asiatică, europeană.
Un englez mi-a spus odată ca mâncarea preferată a englezilor este mâncarea indiană. Aici poți găsi locuri unde poți avea mâncarea foarte interesante și gustoase.
Full English Breakfast
Preparate locale:
- Fish and chips Un clasic britanic, constând în pește prăjit (de obicei cod sau haddock) servit cu cartofi prăjiți. Adesea acompaniat de sos tartar și felii de lămâie
- Full English Breakfast Un mic dejun care include ouă prăjite, cârnați, bacon, fasole în sos de roșii, roșii la grătar, ciuperci și hash browns.
- Shepherd’s Pie O plăcintă cu carne de miel tocată, acoperită cu piure de cartofi
- Scones Acestea sunt niște prăjituri pufoase servite cu smântână și gem, perfecte pentru un ceai de după-amiază
- Sticky Toffee Pudding Un desert delicios, făcut din prăjitură umedă de caramel, servit cu sos de caramel și, adesea, cu înghețată
- Indian Curry Așa cum am menționat mai sus, acesta pare să fie un preparat care a intrat în cultura națională
Fish and Chips de la George, Borough Market
Deoarece sunt mult prea multe locuri interesante unde poți mânca în Londra, aici voi lăsa niște sugestii de arii unde vei găsi mai multe localuri interesante odată:
- Borough Market este una dintre cele mai vechi și celebre piețe de mâncare din Londra, situată în apropierea râului Tamisa, în cartierul Southwark. Poți găsi efectiv ce vrei aici, însă eu îți recomand să stai la coadă acolo unde stă lumea, vei găsi preparate inedite
Gogoși virale de la Bread Ahead
- Covent Garden Această piață este una mai mică însă este un loc foarte elegant unde te poți plimba într-o după amiază. Cel mai fain mi se pare faptul că sunt tot felul de artiști stradali în zonă, însă din aceia profi, care dau audiție pentru a cânta aici.
Sticky Toffee Pudding de la George
-
Zona City of London Această zonă este una în care îți poți pierde lejer o zi. Pe lângă tot felul de obiective turistice pe care le oferă, aici poți găsi și mici food markets, Leadenhall Market, Spitalfields Market și diverse localuri foarte faine
-
Camden Market Aici poți găsi, pe lângă tot felul de tarabe foarte faine, suveniruri foarte ieftine
Spitalfields Market
Ce se poate vizita în Londra
Londra oferă mult prea multe zone unde îți poți petrece timpul pentru a sta și le descrie pe toate. Așa că mi se pare mai util a documenta pe categorii de atracții turistice.
Promenade
Queen's Walk
Ruta mea preferată începe de la Westminster Abby.
Treci și vezi Big Ben și traversează Westminster Bridge.
Coboară sub pod, pe partea cu The Eye, aacea roată uriașă.
Westminster Abby
Pe drum vei vedea Catedrala St Paul, London Bridge, Tower Bridge, Tate Museam, treci direct pe lângă The Eye, și partea mea preferată, pe lângă toate clădirile uriașe ale Londrei, Sky Garden, Gherkin, the Walkie-Talkie, the Cheesegrater.
Mergi de-a lungul lacului cu destinația City of London, unde poți explora cartierul acesta business al Londrei.
Promenada South Bank
Buckingham Palace până la Covent Garden
O altă rută foarte faină începe de la Buckingham Palace.
Aici poți admira, pe lângă palatul în sine si parcul care înconjoară palatul, schimbarea gărzii.
Buckingham Palace
De câteva ori pe săptămână este chiar o ceremonie mai mare, unde cele 3 gărzi ale Buckingham Palace, St James’s Palace și ale Wellington Barracks se întâlnesc la Buckingham, unde are loc ceremonia.
Acest spectacol este gratuit iar programul îl poți vedea aici.
Lângă St James parc se află celebra 10 Downing Street, reședința primului ministru al Londrei.
Continuă plimbarea spre Trafalgar Square iar apoi mergi spre Covent Garden.
Termină plimbarea în Piccadilly Circus Square.
Intrarea în Covent Garden
Regent’s Canal
Începe plimbarea din King Cross Station, iar dacă ești fan Harry Potter vei sti că aici se află platforma 9¾.
Mergi pâna la Camden Market pentru a cumpăra suveniruri ieftine, și pentru a încerca ceva preparate interesante din această piață.
Ia la pachet și mergi in Regent's Park pentru a le savura. Aici vei găsi London Zoo sau Queen's Mary Rose Garden, dacă vrei să petreci și mai mult timp în parc.
Parcul în sine mi se pare o atracție turistică. Este foarte îngrijit și întins.
Mergi apoi spre Little Venice, un cartier foarte colorat plin de bărcuțe și cafenele.
Termină plimbarea în Paddington Station, stația faimoasă, fiind cunoscută ca punctul de sosire pentru Paddington Bear.
Tower of London
Muzee
Un pont foarte bun este că majoritatea muzeelor în Londra sunt gratuite, însă trebuie rezervat bilet dinainte, online.
Unele dintre cele mai faine mi se par British Museum și Natural History Museum.
British Museum
Este unul dintre cele mai mari și celebre muzee din lume, cunoscut pentru colecția sa vastă de artefacte istorice, inclusiv piatra de la Rosetta.
Tower Bridge
Natural History Museum
Este faimos pentru exponatele sale legate de istoria naturală, inclusiv dinozauri și minerale.
În zonă se află mai multe muzee, cum ar fi Victoria and Albert Museum, Science Museum sau The Design Museum.
Tate Modern
Este un muzeu de artă contemporană situat pe malul sudic al Tamisei, găzduind lucrări celebre de artiști precum Picasso, Warhol și Hockney, într-o clădire fostă de turbine industriale.
Parcuri
Parcurile în Londra mi se par adevărate atracții turistice deoarece în interior acestea au tot felul de mici atracții.
Hyde Park
Unul dintre cele mai mari parcuri din Londra, perfect pentru plimbări, jogging și picnicuri. Poți vizita Serpentine Lake sau memorialul lui Diana.
Aici iarna este unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume.
Big Ben
Regent's Park
Oferă grădini frumoase, inclusiv Grădinile Regale, și o zonă mare pentru sport. Lângă se află Primrose Hill, un cartier foarte cochet al Londrei, și un vârf de unde poți admira priveliștea Londrei. Aici poți vedea si Shakespeare's Tree.
St James's Park
Acesta este parcul din fața Buckingham Palace, parcul care face legătura cu Trafalgar Square, Westminster Abby și Big Ben.
St James's Park
Cartiere iconice
Notting Hill
Cunoscut pentru casele sale colorate și festivalul de pe Portobello Road, acest cartier are o atmosferă boemă și multe magazine și cafenele.
Shoreditch
În trecut, Shoreditch era o zonă industrială și destul de săracă, dar a început să se transforme în anii '90, când artiștii și creatorii au început să se mute aici datorită prețurilor accesibile ale chiriei.
Westminster Abby
Astăzi, zona este cunoscută pentru street art, inclusiv lucrări ale celebrului Banksy și pentru numeroasele galerii de artă contemporană.
Soho
Este unul dintre cele mai faimoase și vibrante cartiere din centrul Londrei, cunoscut pentru viața de noapte.
Unele dintre cele mai importante puncte de atracție din această zonă este Chinatown, Carnaby Street sau Berwick Street Market.
Buckingham Palace
Buget pentru o 3 zile în Londra
Bugetul în Londra poate varia foarte mult de zona unde alegi să te cazezi. Poți foarte bine să iei o cazare mai departe de centru, și să te deplasezi cu metroul. Așa vei economisi fparte mulți bani.
Zboruri
Ultima dată am fost în Londra luna aceasta, în septembrie.
Am zburat cu Wizz Air unde am avut aplicată și reducerea pentru Wizz Discount Club, iar pentru 2 persoane, pe ruta Iasi-Londra Luton am plătit 722 lei.
Buckhimgham Palace
Cazare
Deoarece am fost de mai multe ori în Londra, voi face un preț mediu al cazării pe care eu am plătit-o aici.
De menționat este faptul că acestea sunt cazări premium, în zone extrem de bune, iar prețul este pe măsură.
În medie, o noapte de cazare în aceste hoteluri este de 200 de lire, echivalentul la 1200 lei.
Pentru 3 nopți de cazare, la unul dintre cele 2 hoteluri menționate mai sus, CitizenM London Victoria Station sau The Gate London City, vei plăti în jur de 3500 de lei.
Un pont foarte bun este acela de a achiziționa cazarea direct de pe site-ul hotelului, nu de pe Booking. Vei găsi promoții mult mai bune.
City of London
Mâncare
Micul dejun l-am servit la cazare, acesta fiind inclus în prețul camerei, și fiind, deasemenea, foarte gustos.
Un cappuccino costă în medie 3.5 lire, echivalentul la 20 de lei.
Pentru mesele principale, tot timpul ieșeam în oraș și serveam tot felul de preparate, ori fast-food ori preparate stradale.
Ca și preț estimativ, o masă în oraș, pentru două persoane, ajunge undeva la 150-200 de lei. Eu recomand cu mare drag de mers la acele piețe de mâncare descrise mai sus. Ajungi un pic mai ieftin și muuuult mai gustos.
Pentru mâncare am cheltuit aproximativ 1500 de lei, 2 persoane.
Alte cheltuieli
Am folosit mijloc de transport tot timpul în Londra, în special metroul.
- Transfer Londra Luton-London Bridge(25 lire/persoană/sens): 600 lei
- În jur de 400 de lei pe transport în interiorul Londrei, prețul unui tichet fiind de 6.70 lire
Liverpool Street
Total
Pentru cele 3 zile petrecute în Londra, am ajuns la un cost total estimativ de 7500 lei, pentru 2 persoane.
The Eye
Păreri Londra
Voi termina acest articol așa cum l-am început. Londra este orașul meu de suflet!
Promenada South Bank
Mi se pare imposibil să nu iubești orașul acesta, sau măcar să nu îți placă. Sunt foarte multe zone în care îți poți petrece timpul, în funcție de interesele tale.
Partea mea preferată este că are multe zone specializate în mâncare, unde poți încerca tot felul de preparate.
Mi se pare foarte curat și îngrijit, iar priveliștile sunt absolut minunate.
Strada din cartierul City of London