Timișoara, România - ghid pentru 7 zile
ghidimpresiiorascitybreak

Timișoara, România - ghid pentru 7 zile


Anul trecut, în 2023 am petrecut 1 Decembrie la Timișoara. Din noroc, pentru că nu am știut dinainte, am prins și festivitatea de închidere a Timișoara, capitala culturala europeana, și chiar pot spune că m-am simțit ca în orice alt oraș din vest.

Am fost în acest oraș și în 2022, fix în aceași perioadă, așa că am putut vedea schimbările orașului, de la an la an.

Parada 1 decembrie în Timișoara Parada 1 decembrie în Timișoara

Când să mergi în Timișoara

Chiar dacă, cel mai probabil este superb în Timișoara vara, mie îmi place tare mult în luna decembrie, când este Târgul de Crăciun.

Acest oraș are două centre mari, zona Iulius Mall și centrul orașului. Ambele zone sunt foarte fain decorate de Crăciun, iar anul acesta, odata cu festivitățile menționate mai sus, s-au organizat spectacole în ambele zone.

La Iulius Mall a fost chiar un spectacol cu drone și lumini, pe care l-am admirat din apartament, care era la etajul 9 al unui bloc.

Plus, partea bună când mergi iarna este ciocolata caldă, care la Chantia este sur și simplu minunată.

Ciocolata caldă Chantia Ciocolata caldă Chantia

Cum să ajungi în Timișoara

Poate părea o glumă, însă cu trenul consider că este cea mai bună variantă, cel puțin dacă plecarea este din Iași.

Avion până în Timișoara deocamdată nu este (deși BlueAir a avut în trecut, pe vremea când încă exista), cu mașina s-ar face aproximativ 10 ore, mergând preponderent prin munți, deci trenul este cea mai lejeră soluție.

Anul acesta am optat pentru a merge în vagonul de dormit CFR, care este acel vagon cu camere private, de câte două persoane.

Camera, deși arăta ca de pe vremea regelui Mihai, pot spune că a fost chiar confortabilă și mi s-a părut cea mai bună opțiune pe care am putut să o facem.

Aceasta este la fel de mare ca și o cușetă de 4 sau 6 locuri, însă aici sunt doar 2 paturi, supra-etajate.

În aceasta cușetă de 2 persoane este o oglindă și o chiuvetă, nu există baie sau duș, sau o cameră separată a cușetei, pentru acest lucru. În schimb, baia de pe vagon este mai spațioasă, și are chiar și duș, pentru cei mai viteji.

Cușeta o poți închide cu încuietoarea, va fi doar un control la îmbarcare, în rest nu deranjează nimeni.

Este destul de curat, așternuturile sunt curate, există chiar și un termostat pe care îl poți regla.

Cu ce amintire faină am rămas eu din acest drum este că am trecut noaptea prin zona Vatra Dornei-Mestecăniș și era super multă ninsoare, fix cum îmi aminteam eu de când eram copil.

Am închis luminile în dormitor și m-am uitat pe geam toată perioada când am trecut prin acea zonă. Superb.

Cabina pentru 2 persoane CFR Cabina pentru 2 persoane CFR

Cum te deplasezi în Timișoara folosind mijloacele de transport în comun

În oraș sunt autobuze electrice, tramvaie destul de noi, Uber, Bolt, exisă chiar și transport pe apă.

Chiar se recomandă un traseu pe Bega cu un vaporaș, este un traseu destul de cunoscut, voi vorbi mai jos despre el.

Eu cam de fiecare dată am mers pe jos unde aveam nevoie. Orașul nu este foarte mare, se poate ajunge în 20 de minute oriunde în centru. Dacă este nevoie undeva mai departe, toate cele de mai sus sunt de luat în vedere.

Unde te cazezi în Timișoara

Ambele dăți când am fost, am stat în zona Iulius Mall, în apartament închiriat pe AirBnb.

Deoarece am și lucrat câteva zile, recomand această zonă deoarece imediat se poate merge după o cafea, un croissant sau un prânz la food-court. Chiar și după program se poate ieși la o plimbare scurtă prin Grădina Iulius Mall, care e pur și simplu superbă.

Anul acesta am stat fix în fața Pieței Dacia, care este o piață mică, de cartier, dar cu tot felul de fructe și legume, plus multe magazine, marketuri, cofetării pe lângă.

Vedere spre Iulius Mall Vedere spre Iulius Mall

Vedere spre oraș din zona Pieței Dacia Vedere spre oraș din zona Pieței Dacia

Unde și ce să mânânci în Timișoara

Pentru micul dejun, clar la Neața Omlette Bistro. Acesta este un restaurant-cafenea care servește preparate pentru micul dejun.

Aici trebuie să începi excursia în Timișoara, îți garantez că vei începe cu un sentiment foarte fain. Aici am mâncat cel mai bun mic dejun american, englezesc și cea mai bună Shakshuka, ever.

Mic dejun american la Neața Omlette Bistro Mic dejun american la Neața Omlette Bistro

Oua Benedict la Neața Omlette Bistro Oua Benedict la Neața Omlette Bistro

Ce mi s-a părut foarte interesant este că, uitându-mă pe aplicații de comandat mâncare, cum ar fi Tazz sau Glovo, restaurantele cele mai populare erau cele care aveau mâncare gătită. Nu fast-food, nu shaorma, sau burgeri, ci mâncare gătită.

În același timp, am observat foarte multe preparate cu influență sârbească, ungurească sau ale zonei de vest, pe care în zona Moldovei nu le văd prea des.

  • Ciolan afumat am comandat unul cu fasole de la Jack s Bistro și a fost demențial
  • Gomboți sunt niște găluște cu aluat din cartofi, umplute cu prune și trecute prin pesmet prăjit cu nucă
  • Papricaș cu găluște Acest fel de mâncare constă în bucăți de carne (de obicei pui sau porc) gătite într-o sos de ceapă, ardei gras și roșii, condimentat cu paprika, și servite cu găluște de făină sau cartofi
  • Pljeskavica este un burger de carne de vită și porc, cu multă ceapă, foarte popular în Serbia. Este de obicei servit pe un lipie rotundă și este adesea acompaniat de kajmak (un tip de brânză) și ceapă tocată
  • Gulaș Gulașul sârbesc este similar cu cel unguresc, fiind un fel de mâncare consistent, format din bucăți de carne de vită sau porc gătite împreună cu ceapă, ardei și condimente, într-un sos bogat de roșii
  • Baigli este un cozonac unguresc, care are foaia foarte subțire și foarte multă cremă. Rețeta originală este cu mac însă mie tare mult îmi place cel cu nucă

Acestea sunt restaurante populare, încercate de mine sau sugerate de persoanele care locuiesc în Timișoara și mănâncă frecvent de aici:

  • Neața Omlette Bistro
  • Jack's Bistro
  • Casa Bunicii
  • Scotland Yard
  • Miorița
  • PapaMobil pentru cei mai buni burgeri
  • Pulcinella pentru cea mai bună pizza
  • Lera's Bistro pentru cea mai bună Pljeskavica
  • Homemade
  • pentru cafea bună: Scârț-loc Lejer, Ovride Speciality Coffee, Garage Cafe, Neața Omlette Bistro
  • Brutăria Prospero de unde poți cumpăra baigli delicios

Baigli Baigli

Mic dejun englezesc la Neața Omlette Bistro Mic dejun englezesc la Neața Omlette Bistro

Ce se poate vizita în Timișoara

Timișoara nu este un oraș chiar mare, însă este un oraș care oferă acel sentiment că ești în vest.

Mi se pare că lumea este relaxată, toată lumea pe stradă, cel puțin în centru, are câte o cafea în mână, sunt mulți tineri, mulți străini, multă lume în cafenele.

Casa Brück Casa Brück

Centrul orașului

Acesta începe de la Catedrala Mitropolitană, și continuă cu toate străduțele adiacente, unde vei găsi foarte multe cafenele, magazine și restaurante.

Vei ajunge în Piața Libertății, acolo unde se întâlnesc tramvaiele, iar de acolo mergi în Piața Unirii, pentru a vedea celebrele casă colorată, Casa Brück.

Catedrala este punctul central al Timișoarei, aici se desfășoară parada de 1 Decembrie, de aici pleacă traseul cu vaporetto de care am menționat mai sus, iar în piața din fața catedralei, Piața Victoriei, se defășoară și Târgul de Crăciun.

Târgul de Crăciun în Timișoara Târgul de Crăciun în Timișoara

Mie îmi place tare mult să mă plimb pe străduțele care unesc Piața Victoriei și Piața Libertății. Una mai interesantă este Strada Alba Iulia. Vara am înțeles că este ornată cu umbrele iar iarna are o pătură de luminițe. Foarte frumos!

Piața Libertății este pur și simplu impresionantă. Toate clădirile sunt refăcute, iar aici se găsesc unele dintre cele mai importante puncte de atracție din oraș: Casa Brück, La Trei Husari și Casa la Elefant, Palatul Miksa Steiner - Fosta Bancă de Scont, Muzeul de Artă, Statuia Sfânta Treime.

Palatul Miksa Steiner Palatul Miksa Steiner

Strada Alba Iulia Strada Alba Iulia

Grădina Iulius Town

Am decis să o menționez în această listă deoarece mi se pare un loc foarte fain pentru plimbare și pentru a petrece timpul.

Este un parc foarte modern amenajat, unde găsești un lac, un carousel, mii de arbuști foarte fain amenajați iar iarna, și un patinoar.

Carousel în Iulius Gardens Carousel în Iulius Gardens

Clădire UBC în Iulius Town Clădire UBC în Iulius Town

Parcurile din Timișoara

Căutând exact numele parcurilor despre care voiam să scriu, am aflat că Timișoara are 32 de parcuri.

Ce îmi place foarte mult la parcurile din acest oraș este faptul că sunt naturale. Da, sunt amenajate să arate ca un parc, nu ca un câmp, însă sunt întinse pe dimensiuni mari, și au foarte mult spațiu verde, pe care te poți plimba, nu alei betonate amenajate.

Câteva dintre parcurile mari care merită menționate sunt:

  • Parcul Catedralei care se află în spatele Catedralei
  • Parcul Rozelor, denumit și Parcul Trandafirilor, se află în apropiere de Catedrală
  • Parcul Botanic, denumit de localnici și Grădina Botanică, se află în apropiere de Iulius Town

Parcul Catedralei Parcul Catedralei

Plimbare cu vaporetto

Stiai că Timișoara, este primul oraș din România cu transport public în comun pe apă încă, din 1869? Cel mai cunoscut traseu este cel care pornește de la stația Catedrala Mitropolitană până la Uzina de Apă, și trece prin 9 stații.

În weekend, această plimbare este chiar gratuită, vaporetto circulând mai mult pentru agrement. Aici se poate verifica programul ambarcațiunilor.

Plimbare pe malul Begăi Plimbare pe malul Begăi

Buget pentru o săptămână în Timișoara

De fiecare dată când am fost la Timișoara am mers cu trenul, și am stat în jur de o sămpămână, deoarece am și lucrat câteva zile de acolo.

Catedrala Mitropolitană Catedrala Mitropolitană

Drum

Așa cum am menționat mai sus, ultima dată am luat bilete la vagonul de dormit, cel pentru 2 persoane, pe ruta Iași-Timișoara Nord.

Traseul a durat în jur de 18 ore, iar prețul pentru 2 bilete dus-întors a fost în jur de 1200 de lei, prețului unui bilet cu preț întreg fiind în jur de 300 de lei.

Cazare

Noi optăm pentru un apartament, pentru a avea mai multe camere libere pentru a lucra separat din fiecare cameră. Plus ca ne place tare mult zona Iulius, așa că de fiecare dată căutăm cazare specific în acea zonă.

Cazarea o achiziționăm de pe AirBnb, iar pentru o săptămână, un apartament ajunge în jur de 2000 lei.

Piața Libertății Piața Libertății

Mâncare

De obicei, în zilele în care lucrăm, micul dejun îl servim în apartament. Mesele principale le servim la food-court Iulius sau comandăm de pe aplicațiile de food-delivery, cum ar fi Glovo sau Tazz.

Dacă sunt zile în care nu lucrăm, preferăm să ieșim în oraș pentru micul dejun, iar prima opțiune este Neața Omlette Bistro. Pentru mesele principale procedăm la fel.

Prețul pentru mâncare este undeva la 1000 lei, pentru 2 persoane, pentru 7 zile.

Cafeneaua Tiffany's Cafeneaua Tiffany's

Activități

Nu am cheltuim bani pe activități în Timișoara. Toate plimbările sunt gratuite, muzee nu am vizitat iar vaporetto este gratuit în weekend.

Piața Libertății Piața Libertății

Total

Pentru o săptămână în Timișoara, noi am cheltuit în jur de 4200 de lei, în condițiile în care am mers la vagonul de dormit CFR și am achiziționat un apartament într-o anumită zonă specifică, în zona Iulius Mall.

Centru orașului Centru orașului

Păreri Timișoara

Mie Timișoara mi se pare orașul unde ai impresia că nu ești în România, ci mai degrabă în Viena sau Germania. Are acel aer relaxat și modern, de acea consider că o plimbare la Timișoara este mai degrabă o excursie, ci nu doar un lucrat din altă parte.

Concert închidere festiviăți pentru capitala europeană Concert închidere festiviăți pentru capitala europeană


Alte destinații ce te-ar putea interesa