Roma, Italia - ghid pentru 3 zile
Visul oricărui călător este să viziteze anumite orașe iconice din lume, iar ca orice persoană care este pasionată de vacanțe, visul meu a fost să vizitez Roma și măcar un oraș din Spania.
Am reușit între timp să le fac pe amândouă, iar în Roma chiar am fost de 3 ori până acum, și nu plănuiesc să las orașul acesta deoparte.
Când să mergi în Roma
Am fost de fiecare dată în luni care nu sunt așa de aglomerate, ca octombrie și februarie.
Dacă februarie mi se pare un pic mai instabil, deoarece am prins ploaie și vreme un pic schimbătoare, octombrie mi se pare pur și simplu perfect.
Vremea este perfectă, undeva în jur de 20 de grade, prețurile la biletele de avion sunt foarte mici iar prețurile la cazare mi se par ok. Roma cred că este tot timpul plină de turiști, însă în octombrie se mai domolește treaba, încep copii școala deja.
Intrare în Basilica San Pietro
Cum ajungi în Roma
în Roma sunt 2 aeroporturi, Ciampino și Fiumicino.
De obicei, din Iași se aterizeaza pe Roma Ciampino, aeroportul mic al Romei, care este la 40 de minute de oraș, de gara Termini.
Roma Fiumicino este aeroportul cel mare, de unde zboară tot felul de zboruri internaționale. De aici am plecat și noi în Madeira. Am zburat și de aici, din Iași, atunci când Ciampino era în reparații.
E posibil ca în viitor, odată cu intrarea in Schengen aerian, sa putem merge direct pe aeroportul Fiumicino.
Pin mediteraneean în Roma
Cum te deplasezi în Roma folosind mijloacele de transport în comun
Dacă zbori pe Roma Ciampino, se poate lua un autobuz care pleacă din fața aeroportului și ajunge în gara Termini.
Dacă zbori pe Roma Fiumicino, există tren care se ia din aeroport și ajunge în gara Termini, iar drumul durează până în o oră. Ce este interesant e că orice cursă de taxi de la aeroport în oraș are preț unic, de 50 euro pe cursă. Chiar dacă comanzi din aplicații, cum ar fi Bolt sau Uber, vei plăti același preț.
În interiorul orașului, transportul este foarte bine pus la punct. Există metrou, autobuze, trams, trenuri, taxiuri, aplicații de ride-sharing. Un lucru de menționat este că există un bilet unic pntru toate mijloacele de transport. Poți cumpăra un set de bilete, pentru a ieși mai ieftin, iar acestea vor fi valabile pentru toate mijloacele de transport.
Interiorul Colosseumului
Unde te cazezi în Roma
Am fost cazată în mai multe zone ale Romei, însă pot spune că depinde foarte mult de buget unde alegi să te cazezi.
Mie zona Rione Monti mi s-a părut o zonă faină, deoarece eram în centru, zona arăta foarte bine, erau foarte multe restaurante și magazine iar Colosseumul a fost la 10 minute pe jos. Însă aceasta este o zonă de centru, și costă mai mult.
Stradă din cartierul Rione Monti
Zona gării Termini este foarte practică, deoarece ești lângă gară, Colosseumul este la 20 de minute, iar zona este cât de cât accesibilă. Mie, personal, această zonă nu mi-a plăcut mai deloc, arată murdar.
O zonă foarte bună, atât din punct de vedere a bugetului este zona Vatican. Nu ești chiar în centru, însă mi s-a părut foarte aranjată, și cu conexiuni foarte bune.
Majoritatea cazărilor în Roma sunt în B&B construite în clădiri vechi. De acea, și cazările au un stil separat, italienesc, care este foarte recognoscibili.
Trebuie avut atenție la micul dejun inclus în prețul cazării. De obicei, micul dejun italienesc este cuprins dintr-un croissant și o cafea, deci citește comentariile înainte de a cumpăra o cazare, pentru a ști la ce să te aștepți.
Niște recomandări proprii de cazare ar fi:
- Four Elements
- Locanda al Viminale
- Augusta Lucilla Palace
Vedere spre Colosseum din cartierul Rione Monti
Unde și ce mănânci în Roma
Bucătăria italiană mi se pare una dintre cele mai gustoase pe care le-am mâncat până acum, cu foarte multe opțiuni, și foarte diverse.
Cum am menționat mai sus, mic dejunul italienesc constă într-un produs de patiserie și un cappucino, deci vei găsi produse de patiserie interesante oriunde. Croissantele itaniene vor avea tot timpul ori cremă de fistic, ori cremă de vanilie, gem, cremă de ciocolată.
Poți servi un Sfogliatella, un Cannoli sau un Maritozzi. Dacă vrei ceva mai consistent, poți alege să mănânci un sandwich cu focaccia, neapărat cu mortadella sau prosciutto.
Cutie cu felii separate de pizza
Roma, fiind un oraș mare, ai posibilitatea să mănânci gustos și la restaurant, dar și la diverse localuri mici, tip grab-and-go. Nu uita de paste!!
Programul restaurantelor italiene este un pic diferit, cel puțin în afara sezonului. Majoritatea deschid direct la prânz, apoi închid la amiază, și apoi deschid iarăși după ora 19:00.
Preparate locale:
- Pastele, Bolognese, Carbonara, All'amatriciana, Cacio e pepe, posibilitățile sunt infinite în Roma
- Fructele de mare, deoarece Roma este foarte aproape de mare
- Limoncello produs in Limone sul Garda
- Pizza pentru că Italia
- Gelato
- Tiramisu
- Cannoli
Gelato de la Gelateria La Romana
Recomandări de localuri interesante în Roma:
- Pastasciutta
- Bonzi
- Two Sizes pentru tiramisu și cannoli
- Gelateria La Romana, La Gelateria Frigidarium, Gelateria Giolitti
- Cantina e Cucina
- All'Antico Vinaio
- Five Guys
- Trapizzino
- Porchetta
- Supplizio
Ce se poate vizita în Roma
Nu am vizitat până acum tot ce se putea vizita în Roma.
Am preferat să profităm de timp pentru a absorbi din relaxarea italienilor, de a ne plimba fără destinație, și de a ne opri în locuri care ne-au părut interesante.
Dar asta nu înseamnă că cele mai principale puncte nu le-am văzut deja.
Coloana lui Traian
Colosseum și Forumul Roman
Pobabil nu este persoană în lume care să nu fi auzit de Colosseumul de la Roma. Acesta este cel mai mare amfiteatru din lume, construit în perioada Imperiului Roman și finalizat în anul 80 după Hristos.
Era folosit pentru spectacole de lupte între gladiatori, vânători de animale, execuții publice și alte evenimente în masă care atrăgeau adesea mii de spectatori.
Deoarece a suferit daune considerabile de-a lungul anilor, acum arena nu este neaprărat într-un stadiu impecabil, sau cum era odată, însă cu siguranță merită vizitată.
Colosseum din Roma
Eu recomand tuturor a lua si un ghid, ori o persoană ori măcar acele reportofoane care se dau la intrare în Colosseum. Crede-mă, se merită mult mai mult să auzi și un pic de istorie în timp ce privești această recursiune în timp.
Dacă dorești un ghid real, eu recomand cu căldură pe Maria de la Roma Tour Guide
Interiorul Colosseumului
Forumul Roman este un complex arheologic și a fost centrul vieții publice și politice a orașului în perioada sa de glorie. Era locul în care se desfășurau ceremonii religioase, adunări politice, tranzacții comerciale și activități sociale.
Astăzi, Forumul Roman este un sit arheologic impresionant, în care vizitatorii pot vedea ruinele bine conservate ale unor structuri antice cum ar fi Templul lui Saturn, Arcul lui Septimius Severus, Curia Julia (sediul Senatului Roman), și Columna lui Traian.
Vedere deasupra Forumului Roman
Câteva ponturi înainte de a vizita aceste atracții:
- Colosseumul oferă câteva intrări gratuite pe an, cum ar fi prima duminica din luna
- Deorece coada la Colloseum este destul de lungă, un pont bun pentru a evita aglomerația este să vizitezi Forumul Roman prima dată, iar apoi vei intra direct in Colloseum
- Persoanele sub 18 ani au gratuitate la intrare. Studenții au reducere 2 euro
Forumul Roman
Vatican
Un alt punct de atracție important în Roma este cu siguranță Vaticanul.
Acesta este renumit pentru Basilica San Pietro, Bazilica San Pietro, una dintre cele mai mari și mai impresionante biserici din lume. Construcția bisericii a fost inițiată în secolul al XVI-lea și finalizată în secolul al XVII-lea.
Intrarea în biserică este gratuită, iar înăuntru puteți vedea, pe lângă foarte multe statui impresionante și cupola pictată de Michelangelo, mormintele tuturor papilor, inclusiv a primului Papă, Sfântul Petru.
Mormântul Sfântului Petru
Poți vizita deasemenea Muzeele Vaticanului, care am auzit că sunt impresionante. Studenții au 50% reducere iar în ultima duminică din lună este intrare gratuită.
În piața din fața bisericii, Papa iese la balcon, în fiecare duminică când este în Italia, dar și la anumite evenimente mai importante, cum ar fi Paștele, Crăciunul, Floriile. Poți urmări calendarul papal aici
Muzeele Vaticanului sunt închise în fiecare duminică, cu excepția ultimei duminici din fiecare lună când sunt și deschise, și cu intrare gratuită.
Ieșirea Papei la balcon
Castelul Sant'Angelo și Villa Borghese
Castelul Sant'Angelo este la 15 minute de mers pe jos de Basilica San Pietro iar proximitatea față de orașul Vatican face ca Castelului Sant'Angelo să aibă o pasarelă subterană numită Coridorul Passetto, care leagă castelul de Vatican și care a fost folosită în trecut ca o rută de evacuare sigură pentru papi în timpul asediilor și altor situații periculoase.
Castelul Sant'Angelo
Un lucru foarte fain este și podul din fața castelului, care are niște statui foarte impresionante. Aceste statui, sculptate în secolul al XVII-lea de Gian Lorenzo Bernini și ucenicii săi, reprezintă îngeri ai Păcii, care poartă simboluri ale patimilor lui Isus Cristos.
Statuile de pe podul Sant'Angelo
Poți continua plimbarea către Villa Borghese, care este unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri publice din Roma.
A fost inițial proprietatea familiei Borghese, una dintre cele mai influente familii din Roma, și a fost transformată ulterior într-un parc deschis publicului.
Piețele mari din Roma
Piețele din Roma mi se par o atracție în sine, acestea fiind de obicei foarte animate.
Piazza Venezia
Piazza Venezia este o piață centrală, la maxim 15 minute de mers de Colosseum. Este cunoscută pentru Monumentul lui Vittorio Emanuele II, o structură monumentală construită pentru a comemora unificarea Italiei și a fost dedicată primului rege al Italiei unificate.
Piazza Venezia este, de asemenea, punctul de plecare pentru Via del Corso, una dintre cele mai importante străzi comerciale din Roma, și se află în apropierea unor alte atracții importante, cum ar fi Forumul Roman și Piazza del Campidoglio.
Monumentul lui Vittorio Emanuele II
Piazza Navona
Piazza Navona este una dintre cele mai frumoase și mai animate piețe din Roma și este cunoscută pentru fântâna centrală, numită Fontana dei Quattro Fiumi, Fântâna celor patru râuri, este opera celebrului sculptor Gian Lorenzo Bernini și reprezintă cele patru fluvii majore ale lumii cunoscute în acea vreme: Nilul, Gangele, Râul Plate și Râul Tiber.
Fontana di Trevi
Fontana di Trevi este cea mai mare și cea mai faimoasă fântână barocă din Roma și una dintre cele mai renumite din lume. Este situată în spatele Palazzo Poli și este cunoscută pentru designul său grandios și pentru tradiția aruncării unei monede în apă pentru a asigura o întoarcere în Roma.
Fontana di Trevi
Piazza di Spagna
Se află în inima Romei, în apropierea celei mai renumite străzi comerciale, Via dei Condotti, și este faimoasă pentru Scările Spaniole, Scalinata di Trinità dei Monti, o scară monumentală cu trepte late, care coboară de la biserica Trinità dei Monti, situată în partea de sus a colinei Pincian, până în Piazza di Spagna
Interiorul Basilicii San Pietro
Buget pentru 3 zile în Roma
Zboruri
Voi pune prețul pe care l-am plătit anul acesta spre Roma, în luna februarie. Preț similar am dat de fiecare dată, chiar și când am plecat în luna octombrie.
La Wizz Air am avut aplicată și reducerea pentru Wizz Discount Club, iar drumul Iași-Roma Ciampino a fost 792 lei
Cazare
Așa cum am menționat mai sus, prețul depinde foarte mult de zona unde optezi să alegi cazarea. Acum în februarie, am ales cazarea la Hotel Impero, lângă gara Termini.
Am primit upgrade la hotel din rețea proprie, hotel Augusta Lucilla Palace.
Am avut cameră cu mic dejun inclus, care a cuprins destul de multe opțiuni.
Prețul pe cameră, pentru două persoane a fost de 1100 lei.
Grădină interioară în Dealul Palatin
Mâncare
Micul dejun l-am luat la hotel, deoarece a fost destul de bogat și chiar gustos.
Pentru mesele principale, tot timpul ieșeam în oraș și serveam tot felul de preparate, ori fast-food ori preparate stradale.
Ca și preț estimativ, o pizza ajunge în jur de 10 euro, de la restaurant, și 2-3 euro pe porție destul de generoasă la localuri mai mici.
Un gelato este 2 euro pe cupă.
O porție de paste este 6-7 euro, la localuri stradale.
Pentru mâncare, pe zi, am cheltuit în jur de 150 de lei amândoi pe zi. Deci undeva aproximativ 750 de lei au fost cheltuiți pe mâncare.
Fântână în interiorul Forumului Roman
Alte cheltuieli
Am folosit mijloc de transport tot timpul în Roma, metrou, tren, uneori chiar Uber. Am plătit doar intrarea în Colosseum, iar celelalte atracții le-am vizitat doar pe afară.
- Autobuz Ciampino-Roma Termini(10 euro/sens): 200 lei
- În jur de 150 de lei pe transport în interiorul Romei, prețul unui ticket fiind de 1.5 euro
- Intrare Colosseum + Forumul Roman: 180 lei, un bilet fiind 18 euro
Total
Pentru cele 3 zile petrecute în Roma, am ajuns la un cost total estimativ de 3000 lei.
Păreri Roma
Rome is always a good idea, și asta cred că spune totul.
Italienii mi se par o specie de relaxați total aparte și dacă îți oferi timp să încetinești și să privești în jur, chiar vei observa acest lucru.
Italia are acel farmec aparte, iar de câte ori te întorci, de atâtea ori vei descoperi lucruri noi și interesante.
Colosseum din Roma