Tenerife, Spania - ghid pentru 6 zile
Am petrecut 6 zile în Tenerife, timp în care toate părerile despre această insulă mi-au fost demontate.
Cu cât reușești să ajungi în mai multe locuri ale insulei, cu atât vei observa că melodia Tenerifeeeeeee a lui DJ Sava, care era atât de populară odată, se potrivește mai bine altor destinații, cum ar fi Ibiza, probabil.
Voi lăsa în această postare impresii despre locurile pe care le-am vizitat noi, însa voi face un articol separat cu niște recomandări de locuri populare ale insulei pe care plănuiam să le vizităm însă pe care le-am lăsat pe data viitoare, în favoarea unor plimbări lungi pe malul cu nisip negru și valuri uriașe ale oceanului.
Când să mergi în Tenerife
Oricând! Tenerife este considerată insula primăverii eterne, deci orice perioadă este perfectă.
Noi am fost la sfârșit de februarie, iar temperatura am simțit-o undeva între 22-25 de grade.
Aș recomanda acea perioadă deoarece este în extra-sezon (deci prețuri mai mici la bilete de avion+cazare) și am prins și Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, care nu este doar în orașul Santa Cruz de Tenerife, ci în mai multe locații din Tenerife.
Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, cunoscut și sub numele de Carnavalul din Tenerife, este o sărbătoare vibrantă și colorată care are loc în capitala insulei Tenerife, Santa Cruz de Tenerife, însă se celebrează în mai multe localități ale insulei. Acest carnaval este al doilea ca popularitate la nivel mondial, fiind întrecut doar de celebrul Carnaval din Rio de Janeiro.
Centrul orașului Puerto de la Cruz
Cum să ajungi în Tenerife
Deoarece din Iași nu se poate ajunge direct în Tenerife, a trebuit sa apelăm la un zbor cu escala.
Desigur, se poate opta pentru zbor București Tenerife Sud, cu compania Wizz Air (zborul durând în jur de 5 ore). Poate ar fi bine de menționat aici ca în Tenerife exista 2 aeroporturi: Tenerife Nord și Tenerife Sud, zborul din București aterizând pe aeroportul Tenerife Sud.
Cea mai bună variantă pentru noi a fost escală în Madrid. Pentru că am zburat cu o companie low-cost iar schimbările dese se întâmplă, am preferat ca, atât la plecare cât și ca la sosire, să petrecem câte o noapte în Madrid.
Motivul pentru care am ales Madrid au fost: costurile foarte bune la biletele Iași-Madrid și Madrid-Tenerife Nord, cât și orele de zbor, acestea fiind în jurul prânzului toate.
Pe ruta Iași-Madrid am optat pentru compania Wizz Air iar din Madrid spre Tenerife Nord am optat pentru Ryanair.
Observ că Ryanair are legătura cu Tenerife Sud, din majoritatea orașelor din Spania.
Cum te deplasezi în Tenerife folosind mijloacele de transport în comun
Dacă esti călător confortabil ca și noi, cu autobuzul. Însă recomandarea ar fi să închiriați mașina.
Noi le-am făcut pe ambele. Am folosit autobuzul pentru a ajunge de la aeroport spre orașul unde aveam cazarea și am avut mașină închiriată pentru a ne deplasa spre Vârful Teide.
Insula este mică (cam în 3 ore se ajunge de la nord la sud) însă foarte stâncoasă și din cauza aceasta, tot timpul este câte ceva de urcat.
Există autostrada pe conturul insulei însa și drumurile naționale ale insulei sunt foarte bune.
Despre transportul în comun pot spune același lucru, că este foarte bun și pus la punct. Autobuzele vin la timp, sunt mari și curate și nu îmi dau seama cum încap prin acele drumuri cu atâtea serpentine.
Unde te cazezi în Tenerife
Pentru a putea experimenta autenticitatea locului, în partea de nord. Este verde, nu atât de turistică, cu plaje cu nisip negru, și cu o vedere extraordinară spre Pico del Teide.
Noi am fost cazați în orașul Puerto de la Cruz, la un hotel tip boutique numit Dwo Nopal, în centru, pe care îl recomand cu toată inima.
Pentru cei care caută o zonă mai călduroasă, mai animată si turistică, se recomandă zona de sud a insulei, zona Los Cristianos.
Vedere din balconul camerei de la hotelul DWO Nopal
Vedere spre Pico del Teide de la rooftop DWO Nopal
Unde și ce să mânânci în Tenerife
Micul dejun l-am servit la hotel iar acesta este un punct forte al hotelului: micul dejun a fost cu produse locale, fresh, unele meniuri le găteau pe loc, iar locația micului dejun era la un rooftop, cu vedere la Pico del Teide.
Vedere spre Pico del Teide de la rooftop DWO Nopal
Iată ce să mănânci în Tenerife pentru a descoperi pe îndelete gastronomia locală:
- Brânza Queso: este o brânza locală, tare, de capră
- Sosurile Mojo: sos clasic specific bucătăriei din insulele Canare, produs din ardei verzi, ardei iute verde și pătrunjel, cu usturoi și chimen
- Papas arrugadas: cartofi copți în coajă, fiind copți in sare
- Fresh din fructe făcut pe loc de la orice aprozar de tip Fruteria, care sunt niște aprozaruri locale
- Fructe de mare de orice fel. Am încercat chiar și un sandwich cu crab foarte delicios
Acestea sunt niște restaurante cu produse locale, din Puerto de la Cruz, pe care le-am încercat și le recomand:
- Restaurante La Herrería
- Restaurant El Bajio
- Urban Poke Bar
- Señorita Canelita
Paella de la Restaurant El Bajio
Papas arrugadas, preparate cu carne, sangria de la Restaurante La Herrería
Ce se poate vizita în Tenerife
Am preferat ca itinerariul din aceste zile petrecute în Tenerife să il facem cat mai lejer, însa am reușit să bifam anumite zone populare ale insulei, pe care le voi descrie mai jos.
Vârful Teide
Pentru a ne putea deplasa până acolo, am ales varianta de a închiria mașina. Noi am închiriat pentru 2 zile, prin compania Autos Plaza, din Puerto de la Cruz, pe care o recomand. Am înțeles că mulți preferă și Cicar.
Masina a fost foarte buna, curată, fără probleme, și am putut închiria fără card de credit.
Din ce am citit, ar fi și un autobuz care merge din Puerto de la Cruz direct spre vârf, însa mergea o data pe zi, iar pentru noi nu se potrivea programul.
După ce am lăsat mașina în parcarea, am urcat pe jos de la parcare spre telecabină. Biletele la telecabină le-am achiziționat online de aici.
Biletele se iau pentru o anumită oră, însa nu contează neapărat acea ora; noi chiar am întârziat un pic, și am urcat cu următoarea tură. Biletul se iau deasemenea cu ora de coborâre, însă nu contează prea mult acea ora.
Telecabina urca de la 2350 la 3550 de metri înălțime. Cei 170 de metri rămași se pot urca pe jos.
Pentru a parcurge cei 170 de metri, vă va trebui un permis care se obține urmând acest link.
Recomand încălțăminte potrivită și îmbrăcăminte potrivită deoarece solul este foarte pietros și ușor abrupt, iar sus este destul de frig.
Ar fi bine să vă calculați timpul din oraș până la parcarea de la telecabină deoarece drumul în sine este o atracție, și ar trebui luat timp separat pentru a admira drumul.
Există foarte multe puncte de belvedere, Mirador. Ultimii kilometri din drum se schimbă drastic, ușor, ușor pășind pe Marte.
Vedere de pe Pico del Teide
Loro Parque
Aceasta mi s-a părut cea mai faină atracție, căreia i-am acordat o zi întreaga.
Plecarea spre parc s-a făcut în jurul orei 12, din Puerto de la Cruz. Am așteptat trenulețul în fața Mc Donalds care ne-a dus gratuit în fața parcului. Puteți vedea programul trenulețului expus în stația de autobuz din fața McDonalds.
Biletele pentru intrarea în parc le-am achiziționat direct de la casa de bilete. Parcul Zoo este o grădina foarte întinsa, verde, cu tot felul de animale sălbatice, păsări interesante și are și parte de acvariu.
Am putut vedea papagali foarte colorați, meduze, orci, păsări flamingo, pinguini, lei de mare, și multe alte animale exotice.
La intrare se primește un pliant în care sunt menționate spectacolele cu animale. Noi am mers la amfiteatrul cu spectacolul cu lei de mare și la cel cu balene, pe care consider ca nu trebuie ratate!!
Ce mi s-a mai părut tare fain au fost acvariile cu meduze și zona cu pinguini.
Păsări Flamingo în Loro Parque
Spectacolul cu balene în Loro Parque
Promenada din Puerto de la Cruz
Înapoi spre oraș, din Loro Parque am venit pe jos, pe promenada de pe malul oceanului Atlantic.
Pur si simplu coborâți spre ocean, și veți merge de-a lungul plajei, pe drum făcut special de promenada.
Veți putea vedea nisipul negru și valurile uriașe ale oceanului tot timpul în față. Acest nisip are culoarea aceasta datorită originii vulcanice a insulei.
Minunat!
Vedere de pe plaja de surferi din Puerto de la Cruz
Vedere de pe Explanada del Muellen din Puerto de la Cruz
Vedere de pe Playa de San Telmo din Puerto de la Cruz
Observatorul astronomic
Noi am achiziționat o excursie chiar de pe site-ul oficial, de aici.
Pick-up pointul a fost foarte aproape de hotel. Am plecat undeva în jurul orei 14:00 din Puerto de la Cruz, direct spre Observator.
Acolo ni s-a făcut prezentarea campusului, care este cel mai mare observator solar din lume. Am putut intra în mai multe încăperi ale observatorului, și ni s-a oferit și un pic de timp pentru a face poze în zona campusului. Acolo am privit cea mai fain peisaj din Tenerife, deasupra norilor.
Spre apus am plecat înspre parcarea telecabinei de la Pico del Teide. Acolo am luat masa, până s-a întunecat, timp în care echipa a pregătit telescopurile pentru a putea face stargazing,
Am putut observa Luna, planeta Marte dar și niște nebuloase.
La sfârșit ni s-au prezentat diverse stele și constelații, iar ghidul a explicat foarte fain proveniența lor.
Știai că Insulele Canare sunt unele dintre cele 3 cele mai bune locuri din lume pentru a observa cerul, alături de Chile și Hawaii?
Super recomand aceasta experiența însă să aveți pregătite haine călduroase!!
Vedere din campusul Observatorului
Deoarece nu am reușit să vizitam foarte multe locuri emblematice din Tenerife, am alcătuit o lista cu locurile pe care le-am lăsat pe data viitoare, și care va veni într-un articol viitor.
Buget pentru 6 zile în Tenerife
Zboruri
Am inclus aici atât zborurile din Iași spre Madrid cât si Madrid-Tenerife Nord. Am zburat spre Madrid cu compania Wizz Air, și am avut includ și Wizz Discount, iar spre Tenerife am zburat cu Ryanair.
- Iași-Madrid-Iași: 580 lei
- Madrid-Tenerife Nord: 676 lei
Cazare
Am stat la hotelul tip boutique DWO Nopal, timp de 5 nopți. Cazarea am achiziționat-o de pe Booking, la prețul de 2,657.66 lei.
Mâncare
Costul total al mâncării a fost aproximativ de 1000 lei, asta incluzând și mici gustări, mesele principale și băuturi pe care le-am mai servit.
Activități
Așa cum am menționat, am preferat să mergem în mai puține locuri, în detrimentul relaxării. Acestea sunt prețurile pe care noi le-am platit în februrie 2023.
- Loro Parque: 400 lei
- Urcare+ coborâre Telecabina Teide: 220 lei
- Excursie Observator Teide: 800 lei
Alte cheltuieli
Noi am folosit mașina închiriată pentru a ajunge pe Pico del Teide. Pentru 2 zile a ajuns 600 lei.
Pentru transfer aeroport Tenerife Nord - Puerto de la Cruz am plătit în jur de 100 lei.
Total
Pentru cele 6 zile petrecute pe insulă am ajuns la un cost total aproximativ de 7033,66 lei.
Păreri Tenerife
Această insulă este fix ce trebuie! Oferă foarte multe atracții pe care nu le găsești chiar în orice destinație, este foarte accesibilă și curată iar oriunde găsești peisaje care te vor surprinde.
Nisipul negru de pe o plaja oarecare din Puerto de la Cruz