Tinovul Poiana Stâmpei și Tinovul Mohoș, România
ghidtinovplimbarerecomandaritrasee

Tinovul Poiana Stâmpei și Tinovul Mohoș, România


Am decis într-o vară să facem o mică escapadă de weekend la Vatra Dornei, fiind aproape de Iași, iar cum mă interesam cum putem petrece timpul acolo, am descoperit Tinovul Mare din Poiana Stâmpei.

Deoarece mi-a plăcut foarte mult această zonă, am citit mai multe și așa am descoperit și Tinovul Mohoș, din Harghita, așa că voi povesti despre cele două în articolul de mai jos.

Ce este un tinov?

Un tinov este o zonă umedă și mlăștinoasă în care se acumulează turba. Turba este un tip de sol bogat în materie organică provenită de la plante, care se descompune foarte greu din cauza lipsei oxigenului. De aceea, în astfel de zone, întâlnim materie și specii de plante încă din era postglaciară.

În România sunt multe astfel de zone, însă voi povesti de 2 tinovuri pe care le-am vizitat.

Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Tinovul din Poiana Stampei este cel mai mare tinov din România și este situat în Poiana Stampei, județul Suceava, la jumătate de oră de mers cu mașina de Vatra Dornei.

Intrarea în Tinovul Mare din Poiana Stâmpei Intrarea în Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Acest tinov se întinde pe o suprafață semnificativă și este înconjurat de o pădure deasă și de munți, ceea ce îi conferă un peisaj deosebit de sălbatic și intact. Cu un relief variat, care include pajiști inundabile, mlaștini, iazuri și pâraie, Tinovul din Poiana Stampei oferă un habitat ideal pentru numeroase specii de plante și animale, unele dintre ele fiind rare sau pe cale de dispariție.

În ceea ce privește flora, în tinovul din Poiana Stampei pot fi întâlnite o varietate de plante adaptate la condițiile umede și bogate în nutrienți. De exemplu, se pot observa specii de stuf, papură, pipirig, nufăr și multe altele.

Flora din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei Flora din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Flora din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei Flora din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Din punct de vedere faunistic, tinovul găzduiește numeroase specii de păsări, precum și mamifere mici, amfibieni și nevertebrate. Printre păsările care populează această zonă se numără rațe sălbatice, stârci, ciocârlii de baltă, ciocârlie de câmp, potârniche de baltă și multe altele.

Accesul în acest tinov se face pornind dintr-o zonă marcată. Nu este chiar o parcare, zona de început a drumeției fiind chiar și ușor de scăpat din vedere.

Deoarece solul este mlăștinos, vizitarea tinovului se face pe o potecă de lemn amenajată, iar de-a lungul potecii sunt diverse panouri informative care povestesc despre fauna si flora din aceasă zonă.

Poteca de access din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei Poteca de access din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Panou informativ din Poiana Stâmpei Panou informativ din Tinovul Mare din Poiana Stâmpei

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este un tinov interesant în țară deoarece este o mlaștină formată într-un crater vulcanic, care adăpostește o vegetație și o faună specifică.

Intrarea în Tinovul Mohoș Intrarea în Tinovul Mohoș

Acesta este situat în județul Harghita, lângă lacul Sfânta Ana.

Accesul în Tinovul Mohoș Accesul în Tinovul Mohoș

Dimensiunea acestuia este impresionantă, însă la suprafață nu se vede prea mult, el fiind ascuns de stratul mare de turbă. La suprafață se văd 17 ochiuri de apă, însă sub mlaștină, dimensiunea acestuia este chiar mai mare decât suprafața lacului Sfânta Ana.

Ochi de apă în Tinovul Mohoș Ochi de apă în Tinovul Mohoș

Ochi de apă în Tinovul Mohoș Ochi de apă în Tinovul Mohoș

În ceea ce privește flora, aici puteți admira plante rare, cum ar fi mesteacănul pitic, mușchiul de turbă sau roua cerului.

Din punct de vedere faunistic, tinovul găzduiește animale cum ar fi broasca râioasă roșie, șopârla de munte sau cocoșul de mesteacăn.

Accesul în acest tinov se face pornind dintr-o zonă marcată. Acesta fiind apropiat de lacul Sfânta Ana, din parcarea mare, cea dinainte de a porni spre lac, se observă multe indicatoare spre tinov.

Flora din Tinovul Mohoș Flora din Tinovul Mohoș

Spre deosebire de Tinovul Mare, acesta se poate vizita doar cu un ghid, însă recomand experiența cu toată plăcerea. Ghidul oferă informații foarte interesante despre modul de formare și locuitoriii tinovului.

Păreri despre drumeție în tinov

Acestea sunt niște zone naturale și sălbatice din țară care merită a fi vizitate oricând.

Nu ai nevoie de echipament special sau de condiție fizică, ai nevoie doar de dorința de a descoperi lucruri interesante și de a respecta natura.

Ochi de apă în Tinovul Mohoș Ochi de apă în Tinovul Mohoș


Alte destinații ce te-ar putea interesa